Naš narod se oko malo koje teme usaglašava tako jedinstveno i nedvosmisleno kao što je to slučaj kada se govori o čudotvornoj moći belog luka. Gotovo da nema čoveka koji ne bi mogao da navede bar jedan primer za šta je dobar beli luk.
Čak i najveći skeptici među nama nisu imuni na moć ove gotovo magične biljke, čija primena prevazilazi kulinarsku i medicinsku, a u narodnom predanju zalazi čak i u domen nadrealnog.
-Za šta je dobar beli luk? I alternativna i zvanična medicina su saglasne kada je lekovitost ovog povrća u pitanju. Beli luk zahvaljujući svom moćnom sastavu istovremeno sprečava i leči razna patološka stanja.
U nastavku saznajte kako se pravilno konzumira ovo povrće, kako bi ispoljilo svoj maksimalan potencijal na ljudsko zdravlje.
Šta sadrži beli luk?
Svoju povlašćenu poziciju među povrćem beli luk, pored omamljivog ukusa i mirisa koje dodaje jelima, duguje i svom sastavu u kojem se nalazi prava vitaminska i mineralna artiljerija.
Beli luk sadrži gotovo čitav kompleks B vitamina, zatim vitamin C, a od minerala najviše ima mangana, potom kalijuma, gvožda, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, natrijuma i cinka.
Imajući u vidu ovaj impresivan sastav, ne čudi status koji beli luk u našem narodu zavređuje i kao lek od raznih bolesti, osnažitelj imuniteta, ali i kao amajlija protiv nečistih sila.
Beli luk kao lek
Beli luk je neizbežan dodatak većini jela naše nacionalne kuhinje, prema nekim narodnim verovanjima efikasan je i u odagnavanju tamnih sila, ali je sigurno najvredniji zbog svojih lekovitih svojstava.
U svrhu lečenja raznih bolesti beli luk je korišćen još kod drevnih naroda Indije, Kine i Egipta, a naš narod ga od davnina rado koristi kao prirodni antibiotik.
Ovom narodnom uverenju u prilog govore i naučni dokazi. Iz etarskog ulja belog luka je izdvojena supstanca koja se zove alicin, sa snažnim antibakterijskim dejstvom protiv velikog broja bakterija.
Šta sve leči beli luk?
Spisak stanja koja se mogu tretirati korišćenjem belog luka gotovo je nepregledan, te tako beli luk pozitivno utiče na jačanje apetita, lečenje kožnih bolesti, snižava holesterol, reguliše krvni pritisak…
Nabrojaćemo i detaljnije opisati samo neka od njih gde su beli luk i preparati na bazi ove biljke neizbežni i efikasni medikamenti:
- Jača imunitet – Beli luk pomaže telu da se odbrani od virusa i bakterija. Ako ga redovno jedete, možete značajno da smanjite preglade i gripe, kao i da imate blaže simtome ako do njih dođe.
- Reguliše krvni pritisak –Beli luk može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska, tako što pomaže da se krvni sudovi opuste i cirkulacija popravi, uz to, i jača krvnu sliku.
- Snižava holesterol – Redovno komzumiranje belog luka može da smanji nivo lošeg (LDL) holesterola, dok istovremeno blago povećava nivo dobrog (HDL) holesterola, te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
- Deluje preventivno kod srčanih oboljenja – Osim što snižava holesterol i pritisak, beli luk sprečava da dođe do stvaranja krvnih ugrušaka i time značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
- Neprikosnoveni prirodni antibiotik –Snažna antibakterijska svojstva belog luka čine ga korisnim u borbi protiv bakterijskih infekcija, uključujući stafilokoke i coli.
- Saveznik u borbi protiv gljivica– Beli luk može da pomogne u borbi protiv gljivičnih infekcija, kao što su kandida ili kod atletskog stopala.
- Snažna podrška našim crevima – Uz beli luk i crevna flora je zdravija. Pored toga, sprečava i smanjuje nadimanje i pomaže u borbi protiv parazita i štetnih mikroorganizama u crevima.
- Koristan za detoksikaciju– Beli luk ima sumporna jedinjenja koja pomažu u radu jetre , kao i u eliminaciji toksina i teških metala iz tela.
- Reguliše šećer u krvi – Razne studije pokazuju da beli luk može da pomogne u regulisanju šećera u krvi, tj. da smanji njegov nivo. Uz to, dovodi do poboljšanja insulinske osetljivosti, što ga čini posebno korisnim za osobe sa dijabetesom tipa 2.
- Pomaže kod respiratornih problema – lakšava disanje kod bronhitisa, astme i drugih problema sa plućima, a pozitivno deluje i na smanjenje sekreta koji se javlja u disajnim putevima.
- Deluje protivupalno –Beli luk može da pomogne kod upalnih stanja poput artritisa i bolova u zglobovima, zahvaljujući svojim antiinflamatornim osobinama.
Iako beli luk ima mnoge zdravstvene koristi, važno je konzumirati ga umereno i konsultovati se s lekarom ako imate zdravstvene probleme ili uzimate određene lekove.
Pored ovih najčešćih benefita belog luka, ne treba zaboraviti ni njegovu ulogu i lekovitost u periodima velikih epidemija tifusa, groznice i gripa, a neke studije su pokazale i da beli luk smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.
Da li beli luk gubi svojstva kuvanjem?
Kao prirodni izvor antioksidanasa svoja lekovita svojstva beli luk najsnažnije ispoljava u sirovom obliku, kao i neke druge namirnice koje se jedu sirove. Sve korisne materije koje u belom luku postoje su u neobrađenom obliku potpuno očuvane.
Sa druge strane termička obrada belog luka olakšava njegovu probavu i ublažava jačinu, ali i umanjuje količinu korisnih sastojaka.
Da bi se sačuvali lekoviti sastojci, a beli luk lakše svario, najpreporučljivije je biljku sasvim malo propržiti na blagoj vatri.
Beli luk u trudnoći
Zahvaljujući svojim antinflamatornim i antioksidansnim svojstvima, ova vitaminska i mineralna bomba može da doprinese zdravoj i izbalansiranoj ishrani buduće mame.
Ukoliko se konzumira u umerenim količinama, beli luk nije štetan za trudnice.
Ono što treba izbegavati u trudnoći jeste neumerena konzumacija belog luka, jer u tom slučaju može da dođe do pojave gorušice, a potencijalno i do krvarenja.
Beli luk za pritisak
Već smo rekli da su beli luk i preparati na njegovoj bazi efikasni u snižavanju visokog krvnog pritiska. Ovu svoju supermoć beli luk duguje jedinjenjima sumpora kojima obiluje. Brojne studije ukazuju na ulogu ovog sastojka u regulisanju hipertenzije.
Naravno, u slučaju ozbiljnih zdravstvenih stanja kakva je hipertenzija, ishranu treba usmeravati prema savetima lekara koji prati dijagnozu i propisuje adekvatnu terapiju.
Koliko sirovog belog luka smemo dnevno da pojedemo?
Kao što smo naveli ranije, beli luk zbog svoje jačine u sirovom stanju može biti teže svarljiv posebno osobama sa osetljivim želucem i sistemom za varenje.
Ne postoji tačna mera niti preporučena dnevna doza sirovog belog luka koju treba uneti, ali se i ovde pre svega preporučuje umerenost i osluškivanje sopstvenog metabolizma.
Neke studije ukazuju da je za unos korisnih i zdravih sastojaka koje sadrži sirovi beli luk dovoljno uneti jedan do dva čena belog luka dnevno.
Ako već niste počeli redovno da ga jedete – znate šta vam je činiti! Neka beli luk bude vaš najbolji saveznik za pripremu raznih jela i za vaše zdravlje.
Osim što će obogatiti svaki recept i dati mu poseban ukus, vaše telo će vam biti mnogostruko zahvalno ako budete jeli beli luk.