Paradajz

Paradajzj jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje, rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s puno bočnih žila, a glavni koren prodire u zemljište do 1,5 m dubine. Najveća masa korenovog sistema razvija se do dubine od 40–50 cm, što zavisi od kvaliteta zemljišta. Biljka isto tako stvara i adventivno korenje. Stablo je zeljasto, razgranato, a visina se kreće od 0,5–3 m, što zavisi od gajenja. Svi zeleni delovi biljke obrasli su dlačicama, a cvetovi su skupljeni u grozd. Boja cveta je žuta.

Svež paradajz treba koristiti u svakodnevnoj ishrani. Pun je antioksidansa likopena koji efikasno smanjuje rizik od raka. Paradajz je takođe bogat vitaminom C koji u kombinaciji sa likopenom smanjuje rizik od oboljenja srca. Novija istraživanja pokazuju da kombinacija likopena i vitamina A koji paradajz sadrži pomaže kod problema sa astmom. Najzad paradajz sa svojim botatim sastavom, hrani kosti, čisti organizam, pomaže kod regulisanja holesterola, dobar je za probavu, koristi se u raznim dijetama za mršavljenje i blagotvoran je za ten.

 

0

TOP