Šampinjoni (Agaricus bisporus) su jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih pečuraka u ishrani ljudi.
Osnovni kvaliteti šampinjona jesu njihova svarljivost, bogatstvo proteinima i lekovita svojstva. Njihov sastav odgovara i osobama koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla.Niska kalorična vrednost ih svrstava u poželjne namirnice osoba na dijeti, vegeterijancima i veganima.
U 100 g šampinjona nalazi se svega 22 kcal, oko 3 g ugljenih hidrata (od toga 2 g šećera i 1 g vlakana), isto toliko proteina i zanemarljivo malo masti. Prisutne su skoro sve esencijalne amino-kiseline. Imaju bogat vitaminski sastav – sadrže vitamine B kompleksa, kao i vitamine C i D. Iako sadrže svega 16 IJ vitamina D, kratkotrajnim izlaganjem UV svetlosti sadržaj se višestruko uvećava. Mineralni sastav je raznovrstan. Odlikuju se značajnim količinama kalijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, cinka, gvožđa i selena.