Posna čokoladna torta – Kremasta čarolija za sve prilike
Kada kažemo „posna torta“, mnogi odmah pomisle na nešto suvo, bezukusno i komplikovano. Ali vreme je da tu zabludu zauvek ostavimo iza sebe. Posna čokoladna torta je pravi dokaz da desert bez mlečnih proizvoda i jaja može biti ne samo ukusan, već i kremast, raskošan i – neodoljiv.
Bez obzira na to da li postite, izbegavate životinjske proizvode ili jednostavno želite laganiju varijantu čokoladne torte, ovaj recept će vam otvoriti nove kulinarske vidike. Pored toga, ne sadrži egzotične sastojke – sve što vam je potrebno sigurno već imate u svojoj kuhinji.
U nastavku vas čeka detaljan recept za posnu čokoladnu tortu koja će oduševiti i najveće sladokusce.
Sastojci za posnu čokoladnu tortu
Za koru (3 kore):
- 450 g brašna
- 300 g šećera
- 90 g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 450 ml mineralne vode (gazirane)
- 2 kašike jabukovog sirćeta
Za čokoladni fil:
- 1 l biljnog mleka (sojino, ovseno ili bademovo)
- 150 g crne posne čokolade
- 5 kašika kakao praha
- 6 kašika šećera
- 4 kašike gustina
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g posnog margarina
Za preliv i dekoraciju:
- 100 g posne crne čokolade
- 2 kašike ulja
- Po želji: kokos, lešnici, rendana čokolada, voće
Priprema posne čokoladne torte – korak po korak
1. Priprema korica
U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke: brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i vanilu. Dodajte ulje, sirće i mineralnu vodu, pa sve dobro izmešajte ručno ili mikserom na nižoj brzini dok ne dobijete glatku smesu.
Podelite smesu na tri dela i pecite svaku koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, u okruglom kalupu (prečnik oko 24 cm), 15–18 minuta. Koru proverite čačkalicom – ako izađe suva, gotova je. Ostavite ih da se ohlade.
2. Priprema čokoladnog fila
U šerpi zagrejte biljno mleko (oko 700 ml), a u posebnoj činiji umutite ostatak mleka sa gustinom, brašnom, kakaom i šećerom. Kada mleko provri, sipajte smesu sa gustinom i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne kao puding.
Sklonite s vatre, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Kada se fil prohladi, umešajte margarin i vanilu, pa dobro umutite da dobijete glatku, sjajnu kremu.
3. Slaganje torte
Na tanjir stavite prvu koru, premažite je trećinom fila. Ponovite sa ostalim korama. Na kraju premažite celu tortu ostatkom fila.
Ostavite tortu da se stegne u frižideru minimum 4 sata, a idealno preko noći.
4. Završni preliv i dekoracija
Otopite čokoladu sa uljem na pari i prelijte tortu. Po želji pospite kokosom, seckanim lešnicima, čokoladnim mrvicama ili ukrasite svežim voćem.
Zašto je posna čokoladna torta pravi izbor?
Bez kompromisa u ukusu
Iako ne sadrži mleko, jaja i puter, ova posna čokoladna torta je neverovatno bogatog ukusa. Kremasti fil i mekane kore savršeno se stapaju u raskošan zalogaj.
Praktična i dostupna
Sastojci su jednostavni i pristupačni, a torta je idealna za dane posta, slave, rođendane, pa čak i kao svakodnevna čokoladna poslastica.
Fleksibilna i prilagodljiva
Možete eksperimentisati sa dodacima: dodajte sloj džema, orahe, koricu narandže u fil ili ukrasite po sopstvenoj želji.
Saveti za uspeh – kako da vam posna čokoladna torta uvek uspe?
- Kore ne prepeći – pazite da ne budu suve. Bolje je da budu blago mekane kada ih izvadite, jer se stegnu hlađenjem.
- Fil kuvajte lagano – da ne zagori i da ne dobijete grudvice.
- Mineralna voda daje prozračnost – ne menjajte je običnom.
- Torta mora da se stegne – bar 4–6 sati u frižideru, idealno preko noći.
- Uvek koristite kvalitetnu posnu čokoladu – razlika u ukusu je ogromna.
Posna čokoladna torta je dokaz da i najjednostavniji sastojci, kada su dobro ukombinovani, mogu da stvore pravu čokoladnu čaroliju. Idealna je za sve koji žele bogat desert bez mlečnih proizvoda i jaja, bez kompromisa u ukusu i teksturi.
Isprobajte ovaj recept i uverite se sami!
Za još inspirativnih posnih recepata i kvalitetne sastojke, posetite online pijacu Obrenovac i unesite više ukusa u vašu posnu trpezu!
[…] za razliku od klasičnih recepata koji se vrte po internetu, mi danas donosimo omlet sa sirom u novom svetlu – bogat, vazdušast, […]
[…] Ideje za uskršnji ručak često se zasnivaju na kombinaciji hladnih predjela, toplih glavnih jela i ukusnih poslastica. […]