Pohovani patlidžan – Recept
1
pohovani-patlidzan-recept

Patlidžan je povrće koje ne trpi površnost. Ili ga obožavate – ili mu niste dali pravu šansu. Danas vam predstavljamo potpuno novi pristup klasičnom jelu: pohovani patlidžan, ali u verziji koja će ga pretvoriti iz “još jednog priloga” u zvezdu vašeg tanjira.

Pohovani patlidžan – Recept koji osvaja na prvi zalogaj

Ovaj pohovani patlidžan recept oslanja se na poznate tehnike, ali s dodatkom detalja koji prave ogromnu razliku – od pripreme do posluženja.

Zašto pohovani patlidžan zaslužuje više pažnje?

Većina ljudi zna da pohovani patlidžan može biti mastan, gorak ili bežukusan – ali samo ako se ne zna kako s njim. Prava tekstura, savršeno zlatna korica i pun, kremasti ukus iznutra – to je rezultat pažljive pripreme.

Pohovani patlidžan nije samo za vegeterijance. On može biti deo bogatog ručka, glavno jelo uz salatu, zalogaj za goste, pa čak i osnova za gurmanski burger. A uz dobar sos? Još bolje.

Sastojci za pohovani patlidžan koji ne upija masnoću

Osnovni sastojci:

  • 1 veći patlidžan 
  • So (za odvod gorčine) 
  • 2 jaja 
  • 100 g brašna 
  • 100 g prezli (najbolje domaćih) 
  • Prstohvat bibera i sušenog origana 
  • Ulje za prženje (ili za pečenje u rerni) 

pohovani-patlidzan

Opcioni dodaci za napredniju verziju:

  • Kašičica susama ili lana u prezle 
  • Parmezan pomešan s prezlama 
  • Dimljena paprika u prahu 

Pohovani patlidžan – Recept i priprema korak po korak

1. Pravilno seckanje i priprema

Patlidžan operite i isecite na kolutove debljine oko 1 cm. Poređajte ih na papirni ubrus, posolite s obe strane i ostavite 20-30 minuta. To izvlači gorčinu i višak vlage.

Nakon toga ih isperite i dobro prosušite ubrusom. Ovo je ključ da pohovani patlidžan ne postane „sunđerast“.

2. Priprema pohovanja

U tri tanjira rasporedite:

  • Prvi tanjir: brašno 
  • Drugi: umućena jaja s malo bibera 
  • Treći: prezle pomešane s začinima (susam, parmezan, origano – po želji) 

Svaki kolut patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.

3. Prženje ili pečenje

Prženje: Zagrejte ulje u plićem tiganju, ali da dno bude potpuno prekriveno. Pržite 2-3 minuta sa svake strane dok ne porumeni. Ocedite višak ulja na papirnom ubrusu.

Pečenje: Ako želite lakšu varijantu, poredjajte pohovane kolutove na papir za pečenje, blago ih premažite uljem i pecite na 200°C oko 20 minuta (10 minuta po strani).

Ideje za posluženje pohovanog patlidžana

Ono što pohovani patlidžan čini univerzalnim jelom jeste način na koji ga servirate:

  • Uz grčki tzatziki sos – osvežavajuća kombinacija uz ručak. 
  • Sa humusom i lepinjom – kao ulični zalogaj s Bliskog istoka. 
  • U burgeru – umesto pljeskavice, stavite patlidžan, sir i paradajz. 
  • Kao deo zapečenog složenca – složite red pohovanog patlidžana, paradajz sosa i mocarele. 
  • Na dasci uz omlet sa sirom – savršeni kontrast tekstura i ukusa. 

Trikovi koji menjaju igru – kako da pohovani patlidžan bude savršen svaki put

  • Nikad ne preskačite soljenje pre pohovanja – to rešava gorkoću. 
  • Uvaljavanje u brašno pre jaja daje dodatnu barijeru protiv masnoće. 
  • Pecite u rerni na rešetki, ne plehu – da bude hrskav s obe strane. 
  • Dodajte limunov sok na kraju – osvežava i balansira ulje. 
  • Napravite unapred, podgrejte u rerni – zadržaće teksturu. 

Pohovani patlidžan u ulozi glavnog jela ili dodatka

Za razliku od klasičnih priloga, pohovani patlidžan može da se istakne i kao zvezda tanjira. Evo nekoliko ideja:

  • Vege tanjir: patlidžan + pečene tikvice + kuvani krompir + beli sos. 
  • U tortilji: dodajte salsu, salatu, tahini – i imate vege rolnicu. 
  • Mini sendviči: između dva koluta patlidžana stavite sir i tanko pečeni paradajz, pa sve zapečete. 

Ne zaboravite – sve se slaže uz dobar omlet sa sirom ako pravite bogat doručak ili brunch.

Zaboravite na dosadne recepte i masne verzije – pohovani patlidžan može biti hrskav, ukusan, raznovrstan i pre svega – jednostavan za pripremu. Bez obzira da li ga služite kao prilog, glavno jelo ili kreativnu grickalicu, ovaj recept donosi ono najvažnije: balans ukusa, teksture i praktičnosti.

Probajte ga već danas, dodajte svoj lični pečat i podelite utiske sa drugima!

Za još autentičnih recepata, domaće savete i najbolje lokalne sastojke, posetite online pijacu Obrenovac – vašu svakodnevnu inspiraciju iz domaće kuhinje.

1 Comment

  1. […] još originalnih recepata, domaće sastojke i inspiraciju iz srca tržišta – posetite online pijacu Obrenovac  i neka […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP