Kolač sa suvim grožđem – Recept
1
kolac-sa-suvim-grozdjem

U svetu modernih deserata, često zaboravimo na jednostavne, mirisne kolače koje su naše bake pripremale bez mnogo komplikacija. Kolač sa suvim grožđem je upravo takva poslastica – topao, mekan, blago vlažan i pun slatkastih grožđica koje svakom zalogaju daju karakter.

Ali, u ovom blogu nećemo samo predstaviti klasičan recept. Ovaj kolač sa suvim grožđem dobiće i nekoliko neobičnih dodataka i saveta koji će ga učiniti idealnim i za one koji vole da eksperimentišu u kuhinji. Jer tradicija je sjajna – ali još je bolja kada se osveži i prilagodi savremenim ukusima.

Sastojci za kolač sa suvim grožđem – jednostavno, domaće, dostupno

Osnovni sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 150 ml jogurta
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g suvog grožđa
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Rendana kora jedne pomorandže ili limuna

 

kolac-suvo-grozdje

Dodaci po izboru:

  • 1 kašika ruma ili rakije (za aromatizaciju grožđica)
  • 50 g mlevenih oraha
  • Prstohvat cimeta ili muskatnog oraščića

Priprema kolača sa suvim grožđem – jednostavno, ali efektno

1. Priprema suvog grožđa

Suvo grožđe prelijte toplom vodom (ili rumom ako volite intenzivniji ukus) i ostavite da odstoji 10–15 minuta kako bi omekšalo. Zatim ga ocedite i uvaljajte u kašiku brašna – ovo će sprečiti da potone tokom pečenja.

2. Umućivanje jaja

U velikoj činiji umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte ulje i jogurt, pa lagano sjedinite smesu.

3. Dodavanje suvih sastojaka

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i po želji – orahe, cimet ili koru pomorandže. Spojite sa umućenom smesom. Na kraju umešajte suvo grožđe.

4. Pečenje

Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzije oko 20×30 cm). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač gotov.

5. Hlađenje i dekoracija

Ostavite kolač da se prohladi. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte laganom glazurom od limunovog soka i prah šećera.

Zašto kolač sa suvim grožđem osvaja svakog ko ga proba?

Postoji nešto utešno i poznato u kombinaciji mekanog testa i sočnih suvih grožđica. Kolač sa suvim grožđem je odličan jer:

  • Može da stoji nekoliko dana i ostane svež
  • Ide uz kafu, čaj, mleko – ujutru, popodne ili kao desert
  • Ne sadrži skupe ni komplikovane sastojke
  • Može se lako prilagoditi ukusu (uz dodatak orašastih plodova, čokolade ili citrusa)

Kombinujte sa slanim obrocima za savršen balans

Zvuči neobično, ali ako pripremate ovaj kolač za brunch ili porodično okupljanje, savršen kontrast mu može biti – omlet sa sirom. Dok kolač sa suvim grožđem donosi slatkoću i aromu, omlet sa sirom pruža slani balans, proteine i teksturu. Kombinacija ova dva jela čini ukusan i izbalansiran obrok.

Zamislite: topla šolja čaja, kriška kolača sa suvim grožđem i uz to lagani omlet sa sirom – idealna nedeljna trpeza!

Kreativne varijacije za svaki put drugačiji kolač sa suvim grožđem

Ako volite da eksperimentišete, evo nekoliko predloga kako da unapredite svoj recept:

  • Dodajte jabuke ili rendanu šargarepu – za dodatnu sočnost
  • Koristite integralno brašno – za zdraviju verziju
  • Zamenite jogurt biljnim mlekom – za posnu varijantu
  • Ubacite čokoladne kapljice ili komadiće suve kajsije – za puniji ukus
  • Uplešite u testo začine poput karanfilića, anisa ili čak malo lavande

Kolač sa suvim grožđem je prava domaća poslastica koja nikada ne izlazi iz mode. Njegova jednostavnost je upravo ono što ga čini savršenim – a kad mu dodate lični pečat, dobijate desert koji ćete s ponosom služiti gostima ili pripremati sebi za uživanje.

Ne zaboravite da savršen obrok često dolazi iz kontrasta – zato pored ovog kolača razmislite i o slanoj opciji kao što je omlet sa sirom, da upotpunite gastro doživljaj.

Za još inspirativnih recepata, savete i kvalitetne domaće proizvode, posetite nas na nasem sajtu  – mesto gde tradicija susreće moderan ukus.

1 Comment

  1. […] za još domaćih recepata, saveta i sastojaka – posetite online pijacu Obrenovac. Jer pravi ukusi dolaze – iz srca […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP