Ukoliko želite da budete zdravi kao dren, u vašem svakodnevnom jelovniku morate da uključite što više voća. Voće je prava riznica vitamina, sadrži sve što je potrebno telu i doprinosi jačanju vašeg imuniteta.
Uglavnom jedemo ono što nam najviše prija, gde na osnovu ukusa i ličnih afiniteta biramo omiljeno voće i uključujemo ga u ishranu, ali morate imati na umu da izbor mora da bude raznovrsan.
Na pitanje koje je voće najzdravije— odgovor nije tako jednostavno dati, pošto je svako jedinstvenog sastava i koristi za naše telo, ali u nastavku teksta otkrivamo koje vrste prednjače kada je reč o zdravlju.
Zašto je voće važno za zdravlje?
Voće je prirodno bogato vitaminima (posebno C i A), mineralima poput kalijuma, vlaknima koja pomažu varenje, i antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala – molekula odgovornih za starenje ćelija i nastanak mnogih bolesti.
Osim toga, voće sadrži prirodne šećere, pa zadovoljava želju za slatkišima na zdraviji način u odnosu na industrijske, proste šećere.
Prednosti konzumacije voća su velike, tako da je spisak dugačak, a ovo su samo neke od njih:
- Pomaže u smanjenju upalnih procesa— skoro svako voće sadrži antioksidanse, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i na taj način brane telo od svake upale.
- Odbrana organizma od pojave hroničnih bolesti— kada se smanji mogućnost za razne upalne procese, smanjuju se i šanse za pojavu hroničnih bolesti.
- Tajna sjajne kože— antioksidansi smanjuju oštećenja ćelija u koži, tako da je tajna mladolike i sjajne kože korpa puna šarenog voća, a ne skupe kreme sa reklame.
- Saveznik u mršavljenju— ukoliko planirate dijetu, znate šta treba da se nađe na vašoj trpezi! Voće je niskokalorično i puno vlakana koje će vas dugo držati sitim, uspeh u skidanju kilograma je zagarantovan.
Koje je voće najzdravije?
Problematika se javlja jer ne postoji jedan pravi odgovor, osim da je dobitna kombinacija kada konzumirate sve.
Međutim, pojedino voće se ističe zbog svog nutritivnog sastava i koncentracije korisnih jedinjenja.
1. Borovnica – kraljica antioksidanasa
Borovnice su poznate po izuzetno visokom sadržaju antioksidanasa i štite mozak i srce. Takođe, pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju pamćenja.
Zbog niskog glikemijskog indeksa, odličan su izbor i za osobe koje paze na nivo šećera u krvi. poboljšavaju koncentraciju, a istovremeno smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
2. Nar –plod vitalnosti
Iako nije jednostavno doći do sočnih, crvenih semenki, nar, odnosno njegove bobice su bogate polifenolima koji imaju snažno antiinflamatorno dejstvo.
Sok se povezuje sa smanjenjem krvnog pritiska i holesterola, a neka istraživanja ukazuju i na ulogu nara u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i raka prostate.
Ima malo kalorija, a mnogo vlakana, vitamina i minerala, vredi svaki minut proveden u čišćenju ove voćke.
3. Moć limuna
Limun je najzdravije citrusno voće, poznato po visokom sadržaju vitamina C koji jača imunitet, ubrzava regeneraciju kože i podstiče apsorpciju gvožđa iz hrane.
Osim toga, limun sadrži antioksidanse koji imaju protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Redovna konzumacija limuna pomaže u detoksikaciji organizma, poboljšanju varenja i pomaže telu da se bori protiv infekcija.
Takođe ima i anti-age efekat, jer stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi elastičnosti i sjaju kože.
4. Jabuka – svakodnevni saveznik
Jabuka je jedno od najdostupnijih i najčešće konzumiranih voćki kod nas, a uz to je i jedno od najzdravijih. Bogata vlaknima, podstiče rad creva i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Najzdravije bobičasto voće
Bobičasto voće, mnogima omiljeno zbog svoje intenzivne boje i magičnog ukusa, bogato je antioksidansima. Iako sitne, ove voćkice imaju ogromnu moć u zaštiti vašeg zdravlja i organizma.
- Borovnice su često izbor zbog svog ukusa, a svakako i svojih pozitivnih efekata na zdravlje.
- Maline imaju možda i najviše vlakana među bobičastim voćem. Sadrže elaginsku kiselinu – antioksidans koji može usporiti rast ćelija raka. Pomažu varenje, smanjuju upale i odličan su izbor u dijetetskoj ishrani jer imaju malo kalorija.
- Jagode, osim što su većini omiljena letnja užina, sadrže vitamin C i pune su vode, što ih i čini idealnim voćem za hidrataciju tokom toplih dana, a pomažu i u regulaciji pritiska.
- Crne ribizle se naročito izdvajaju po visokom sadržaju vitamina C – čak nekoliko puta više nego narandža. Podržavaju imuni sistem, cirkulaciju smanjuju efekat umora i pospanosti.
Najzdravije koštunjavo voće
Zdravlje dolazi i u malim pakovanjima, tako da ne zaboravite na koštunjavo voće poput oraha, badema, lešnika i pistaća. Preporučena dnevna doza je jedna šaka, idealna za užinu da premostite glad do ručka.
Za zdravlje srca, za bolje pamćenje, za smanjenje rizika od raznih bolesti— napravite sebi miks i uživajte u ukusima. Samo ne preterujte, jer iako sitno i malo, ovi plodovi sadrže veliki broj kalorija, pa se držite preporučene dnevne mere.
Najzdravije suvo voće
Suvo voće je izvor vlakana i minerala, pogotovo što zbog prerade sadrži manje vode, tako da dobijate veću koncentraciju vitamina ali u manjim dozama.
Najzdravije opcije uključuju suve šljive, smokve, kajsice, grožđe i naravno egzotičnu urmu.
U moru opcija, ne morate da vagate i da birate samo jedno „najzdravije“ voće – ključ je u raznolikosti i svakodnevnoj konzumaciji.
Najvažnije je da voće konzumirate redovno i ukoliko je moguće sezonski i lokalno.
Upravo zato, pijace su pravo mesto za snabdevanje – jer nude sveže, domaće plodove koji nisu dugo stajali na policama.