Koja hrana skuplja kiselinu u želucu?
0
pacijent kod gastroenterologa

Sigurno ste bar jednom u životu doživeli da vam „gori u grlu“ ili vam se „vraća kiselina“, i to verovatno zbog vrste ili količine hrane koju ste pojeli na nekoj slavi, proslavi ili rođendanu.

Nažalost, ovaj neprijatni osećaj koji se pruža od želuca i čitavom dužinom jednjaka je veoma čest i rasprostranjen problem koji ne bira životno doba.

Dakle, svi znamo da su problemi sa želudačnom kiselinom pre svega veoma neprijatni, ali koja to hrana najviše utiče na njeno prekomerno lučenje? U daljem tekstu otkrivamo šta ova kiselina zapravo predstavlja, zbog čega je korisna, na koje sve načine je to okrećemo protiv sebe i kako da uz određeno povrće, voće i ostale namirnice, smanjimo kiselinu i poboljšamo naše zdravlje.

Šta je kiselina u želucu?

Za razliku od mnogih slikovitih naziva u medicini, želudačna kiselina zaista jeste prava kiselina, tu nema nikakvog mita. U pitanju je hlorovodonična kiselina (HCl), koja je neophodna za varenje hrane i uništavanje bakterija koje unosimo kroz ishranu.

Ako zamislimo da želudačnu kiselinu možemo da sipamo u običnu plastičnu čašu, ili još nepovoljnije, na neku metalnu površinu, došlo bi do veoma burne i opasne hemijske reakcije i oslobađanja vodonika.

Na svu sreću, zidovi želuca su obloženi posebnim slojem sluzi koja je otporna na razarajući efekat kiseline i ima neprocenjivu zaštitnu ulogu. Problemi nastaju kada je nivo kiseline previše visok ili pak previše nizak, pa može doći do problema poput gorušice, nadimanja ili jednostavno osećaja nelagodnosti u želucu.

Veoma je važno da se održava normalna količina kiseline, jer se upravo na taj način omogućuju pravilno razlaganje proteina i apsorpcija hranljivih materija. Sa druge strane, kada je nivo kiseline u disbalansu, dolazi do narušavanja osnovnih funkcija želuca i ozbiljnih tegoba.

Povećana kiselina u želucu – simptomi

zena koju boli zeludac

Prekomerna proizvodnja želudačne kiseline može izazvati niz neprijatnih simptoma, od nadutosti do jake mučnine.

Veoma je važno da naučimo da prepoznamo prve simptome, kao i njihove uzročnike, kako bismo ih ubuduće sprečili.

Najčešći znaci povećanog nivoa kiseline u želucu uključuju:

  • Gorušicu – ovo je veoma poznati osećaj pečenja u jednjaku i grudima. Gorušica se javlja uglavnom nakon obroka ili ukoliko odlučite da prilegnete posle obroka. Iz tih razloga, posle jela obavezno malo prošetajte, pa kasnije odredite vreme za dremku.
  • Podrigivanje i nadutost – višak kiseline može izazvati neprijatne gasove i osećaj nadimanja.
  • Mučninu – često praćenu nelagodom u gornjem delu stomaka.
  • Bol u stomaku – osećaj žarenja ili bola u predelu želuca, naročito na prazan stomak.
  • Loš zadah i kiseli ukus u ustima – posledica vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, koje može biti izuzetno opasno ukoliko se ne tretira na vreme.

Ako primetite da se ovi simptomi javljaju učestalo, možemo reći da je to crveno svetlo da obratite pažnju na svoju ishranu i način života kako biste postepeno smanjili nelagodnosti i sprečili ozbiljnije dijagnoze.

Kako smanjiti kiselinu u želucu?

Simptomi koje smo spomenuli ponekad mogu nastati i kao posledica prekomernog stresa ili uznemirenosti. Zasigurno ste se nekad našli u situaciji da vas je zaboleo stomak baš u toku žučne rasprave ili nekog teškog ispita.

Međutim, želudačna kiselina se najviše luči usled konzumiranja masne i ljute hrane, ili čak samo velike količine hrane i alkohola, kao i uopšte kao posledica neredovne ishrane (npr. velikog razmaka između obroka).

Postoji nekoliko načina da regulišete nivo želudačne kiseline i u korenu sasečete njeno prekomerno lučenje:

  • Ishrana bogata vlaknima – vlakna igraju veliku ulogu u usporavanju varenja i stabilizaciji nivoa želudačne kiseline. Potrudite se da obogatite svaki obrok integralnim žitaricama, kao i što različitijim voćem, povrćem i mahunarkama. Ukoliko je potrebno, možete uzimati i neophodne dodatke ishrani.
  • Manji i češći obroci – prejedanje može izazvati prekomerno lučenje kiseline, tako da su češći manji obroci tu da održe balans u želucu.
  • Izbegavanje kasne večere – svi znamo da jedenje neposredno pre spavanja donosi noćne more i nemiran san, ali ono takođe može povećati rizik od gorušice.
  • Smanjenje stresa – pronađite tehnike opuštanja koje vam najviše odgovaraju, poput joge, meditacije, svakodnevnih šetnji, novih hobija ili rađenja različitih vežbi. Potrudite se da savladate tehnike pravilnog disanja, te i kada jedete, neka to ne bude u žurbi, već polako i sa uživanjem.
  • Izbegavanje alkohola i gaziranih pića – ovo je takođe veoma važna stavka, jer gazirana pića i alkohol iritiraju želudačnu sluznicu, koja zatim ne može da zaštiti želudac od kiseline.

Hrana koja povećava kiselinu u želucu

Određene vrste hrane doprinose povećanju želudačne kiseline i znatno pogoršavaju bolne i neprijatne simptome.

Najčešći krivci uključuju prženu, začinjenu i masnu hranu – upravo zbog toga svi lekari upozoravaju da posebno vodimo računa za vreme praznika, kada se najviše pacijenata javlja sa veoma izraženim simptomima i nelagodom u želucu.

Kafu i čaj svakako treba konzumirati u ograničenim količinama, jer kofein stimuliše proizvodnju kiseline, dok mehurići iz gaziranih pića mogu doprineti nadutosti.

Takođe, vreme je da se jednom zauvek razbije mit o čuvenom ispijanju limunade na prazan stomak i prekomernom unošenju soka od pomorandže i grejpa. Naime, citrusi i sve kiselo voće samo pojačavaju kiselost u želucu i nikako nisu blagotvorni ukoliko već niste jeli, ili ukoliko se unose u prekomernim količinama.

Dakle, ako imate problema sa kiselinom, pokušajte da izbegavate ove namirnice ili ih konzumirajte umereno.

Hrana koja smanjuje kiselinu u želucu

Sa druge strane, tu su i namirnice koje će vam pomoći u smirivanju želudačne kiseline i ublažavanju simptoma:

  • Banane – ova egzotična voćka je prirodno alkalna i pomaže u neutralizaciji kiseline.
  • Ovsena kašaidealan doručak koji je bogat vlaknima, sporo se vari i smanjuje kiseli refluks.
  • Đumbir – poznat po svojim antiupalnim svojstvima, đumbir može smanjiti iritaciju želuca. Možete ga izrendati u obrok, samleti u blenderu ili jednostavno napraviti čaj.
  • Zelena salata i povrće sa niskom kiselošću – krastavci, tikvice i brokoli su lagani za varenje i ne povećavaju kiselinu. Ono što ovo povrće čini korisnim jeste to što je sočno i puno vode, tako da vam to može biti smernica i za odabir sličnih namirnica.
  • Bademi – zdrave masti iz badema mogu ublažiti osećaj pečenja u želucu.

Kada uključite ove namirnice u redovnu ishranu, primetićete kako se stanje vašeg digestivnog sistema postepeno, ali značajno poboljšava.

Prirodni lek za kiselinu u želucu

zena pije napitak za bol u zelucu

Povišeni nivo kiseline u želucu možete smanjiti i kontrolisati raznim prirodnim metodama i veoma jednostavnim receptima. Pored pravilne ishrane, pružite šansu i sledećim domaćim receptima:

  • Mala količina sode bikarbone rastvorena u vodi može vam pomoći da privremeno neutrališete kiselinu.
  • Sok od aloe vere ima umirujuće dejstvo na želudačnu sluznicu.
  • Smirujući čaj od kamilice pomaže u smanjenju upale i ublažavanju iritacije.
  • Jabukovo sirće u vrlo malim količinama može pomoći u balansiranju nivoa kiseline.
  • Topla voda sa medom smanjuje simptome gorušice.

Ove prirodne metode mogu biti korisne kao dodatak zdravoj ishrani, ali ako imate ozbiljne simptome, najbolje je da se konsultujete sa lekarom.

Gorušica, nadutost i bol u želucu su često indikatori da nešto nije u redu u našem digestivnom sistemu – bilo da smo se samo prejeli ili pojeli i popili nešto što nam ne odgovara. Što pre reagujemo redovnom i zdravom ishranom, kao i prilagođavanjem načina života, to će se simptomi lakše i bezbolnije ukloniti.

Dakle, izbegavajte hranu koja povećava kiselost i uključite u vaše obroke namirnice koje je neutralizuju. Prepoznajte simptome dok su u začetku, kako vas ne bi doveli do trajnih oštećenja u želucu ili čak celom sistemu organa za varenje.

Ako problemi sa kiselinom ipak postanu učestali, najbolje je da potražite savet stručnjaka kako biste pronašli adekvatno rešenje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP