Osećate se naduto, imate neobjašnjiv umor, glavobolje ili tegobe posle obroka? Nije isključeno da ste među onima koje muči intolerancija na hranu.
Kada prvi put primetite da vam je omiljeni obrok ostavio gorak ukus u stomaku, vreme je da se pozabavite istraživanjem da li je razlog tome intolerancija na određene namirnice.
Ostanite sa nama i saznajte kako da prepoznate signale koje vam telo šalje i vratite ravnotežu u ishranu.
Šta je intolerancija na hranu?
Naše telo nije savršeno i događa se da nekada teško vari i prerađuje određene namirnice. Tada se javljaju neprijatni simptomi. Nadimanje, stomačni bolovi, umor, dijareja ili glavobolja su znak koji vas navodi da posumnjate da imate intoleranciju na hranu.
Ovo stanje može da se javi zbog nedostatka određenih enzima, kao što su laktoza, amilaza, lipaza i drugi. Često se manifestuje i kao reakcija organizma na neke hemijske supstance, aditive ili konzervanse koji se nalaze u hrani, posebno ako izbegavamo sveže povrće, voće i druge prirodne namirnice i biramo one iz pekare i ulične prodaje.
Neki ljudi su preosetljivi na prirodne toksine koji se nalaze u određenim namirnicama. Oni mogu razviti probavne smetnje i druge reakcije.
Najčešća intolerancija organizma pripisuje se laktozi, glutenu i histaminu.
Intolerancija na hranu nam značajno može narušiti svakodnevnicu i kvalitet života. Kada se otkrije, zahteva pažljivo prilagođavanje ishrane i promenu životnih navika.
Kako prepoznati intoleranciju na hranu?
Nije jednostavno odmah prepoznati intoleranciju na hranu. Simptomi koji se najčešće javljaju nisu momentalni i mogu da se preklapaju sa nekim drugim zdravstvenim oboljenjima.
Pažljivo osluškivanje sopstvenog tela i signala koje nam ono šalje će doprineti bržem dijagnostikovanju i pravovremenom lečenju.
Ako primetite neke od simptoma koji mogu ukazati na ovo stanje (nadutost, grčeve, dijareju, umor, glavobolju ili promene raspoloženja), pokušajte sami da shvatite da li ste intolerantni na hranu.
Najpouzdaniji način da se identifikuje intolerancija na određene namirnice je proces eliminacije i ponovnog unošenja.
Koraci za prepoznavanje intolerancije:
- Vođenje dnevnika ishrane:
Beležite sve što jedete i pišete reakcije koje se javljaju nakon obroka ili određene namirnice. To će vam pomoći u prepoznavanju obrazaca.
- Eliminaciona dijeta:
Privremeno izbacite sumnjive namirnice iz ishrane i pratite kako se osećate. Kasnije ih postepeno uvodite jednu po jednu kako biste identifikovali uzrok problema.
- Testiranje:
Konsultujte se sa lekarom. Specijalista će vam preporučiti testove, poput testa na intoleranciju na laktozu, fruktozu ili histamin.

Simptomi intolerancije na hranu
Intolerancija na hranu je pojava koja dovodi do različitih, veoma neprijatnih simptoma.
- Problemi sa varenjem: Nadimanje, gasovi, mučnina, bolovi u stomaku, dijareja ili zatvor.
- Umor i iscrpljenost: Osećaj slabosti ili pospanosti nakon obroka.
- Promene na koži: Osipi, svrab, crvenilo ili ekcem.
- Glavobolje i migrene: Često su povezane sa intolerancijom na histamin ili određene aditive.
- Problemi sa disanjem: Začepljen nos, sinusni pritisak ili blagi simptomi slični alergiji.
- Promene raspoloženja: Anksioznost, razdražljivost ili depresivno raspoloženje.
Razlika između alergije i intolerancije na hranu
Pojam „intolerancija na hranu“ često se brka sa imunološkom reakcijom alergije na hranu. Za razliku od alergije koja izaziva ozbiljan odgovor imunog sistema i može se okončati fatalno, intolerancija na hranu je stanje koje nije opasno po život.
Intolerancija na hranu i alergija su dva različita stanja. Ne odvaja ih samo težina simptoma, nego i mehanizam reakcije i uzrok.
Uzrok:
Intolerancija na hranu: Digestivni sistem ne može pravilno da obradi određene sastojke hrane.
Alergija na hranu: Imuni sistem prepoznaje određenu hranu kao pretnju i pokreće odbrambenu reakciju.
Reakcija:
Intolerancija na hranu: Probavni ili metabolički problemi.
Alergija na hranu: Imunoglobulin E (IgE) antitela izazivaju brzu i intenzivnu reakciju.
Simptomi:
Intolerancija na hranu: Nadimanje, bol u stomaku, gasovi, dijareja, glavobolja, umor. Javljaju se postepeno, nekoliko sati nakon obroka.
Alergija na hranu: Osip, svrab, oticanje (posebno lica, usana, jezika), teško disanje, kašalj, anafilaktički šok se mogu se pojaviti odmah ili nekoliko minuta nakon konzumacije.
Najzastupljeniji alergeni:
Intolerancija na hranu: Laktoza, gluten, histamin, aditivi i konzervansi.
Alergija na hranu: Kikiriki, mleko, jaja, morski plodovi, soja, pšenica, orašasti plodovi.
Lečenje:
Intolerancija na hranu: Prilagođavanje ishrane, vođenje dnevnika ishrane, eliminaciona dijeta.
Alergija na hranu: Potpuno izbacivanje alergena iz upotrebe i hitna medicinska pomoć u slučaju ozbiljne reakcije.
Zaključak
Ako ste ustanovili da imate intoleranciju na hranu, prilagodite ishranu ovom stanju kako biste kontrolisali i eliminisali neprijatne simptome. Uvedite u svakodnevnicu kvalitetno i sveže voće i povrće, integralne žitarice i nemasne proteine. Ove hranljive namirnice će podržati vaš probavni sistem i ravnotežu celog organizma.