Kako najbrže popraviti krvnu sliku?
1
hrana za poboljšanje krvne slike

Kada poželite da proverite svoje zdravlje, uvek počnite od analiza krvne slike. Ogledalo našeg zdravlja je naša krv. Ona prenosi kiseonik, hranljive materije, hormone i detektor je svih ključnih elemenata koji utiču na kompletnu energiju, imunitet i opšte stanje. Pokazaće ako telu nedostaju vitamini i ako nam je gvožđe u deficitu.

Ako ste u nedoumici kako najbrže popraviti krvnu sliku, pre nego što posegnete za lekovima, koncentrišite se na prirodu. Ona je moćni saveznik u brzom i efikasnom popravljanju krvnih parametara. Hrana bogata hranljivim materijama revitalizovaće telo i vratiti vam vitalnost za najkraće vreme.

Ostanite sa nama i saznajte kako popraviti krvnu sliku na najbrži mogući način.

Najvažniji nutrijenti za zdravu krvnu sliku

Osnova dobrog zdravlja je dobra krvna slika. Ključ za održavanje zdrave krvne slike leži u dobrom balansu i pravilnom unosu esencijalnih nutrijenata.

Nutrijenti koji podržavaju produkciju eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), nivo hemoglobina i pravilnu funkciju krvotoka:

  • Gvožđe – Da bi se u telu proizveo hemoglobin koji prenosi kiseonik do ćelija, neophodno je gvožđe kao ključni mineral. Ima ga u crvenom mesu, cvekli, spanaću, domaćim sirupima, leblebijama, suvim šljivama, suvim kajsijama, tofuu, grožđicama.
  • Vitamin B12 – B12 vitamin podržava sazrevanje crvenih krvnih zrnaca i utiče na nervni sistem. Možete ga naći u ribi, jajima, mesu i mlečnim proizvodima. B12 se nalazi i u obogaćenim biljnim proizvodima.
  • Folna kiselina – Za regeneraciju crvenih krvnih zrnaca i proizvodnju DNK, neophodna je folna kiselina ili vitamin B9. Kelj, spanać i drugo lisnato povrće, kao i avokado, citrusi i mahunarke, bogati su folnom kiselinom.
  • Vitamin C – Da bi se gvožđe iz biljnih izvora bolje apsorbovalo, uloga vitamina C je neprikosnovena. Pored toga vitamin C je potreban za jačanje imuniteta. Jedite pomorandže, limun, jagode, brokoli i papriku.
  • Vitamin A – Kao podrška imunom sistemu i sazrevanju crvenih krvnih zrnaca. Izvori vitamina A su šargarepa, kajsije, batat ili tamnozeleno povrće.
  • Bakar – Uloga bakra je da pomogne transport gvožđa i njegovo uključivanje u hemoglobin. Bakra ima u orašastim plodovima, semenkama i integralnim žitaricama.
  • Proteini – Proteini su osnova za proizvodnju hemoglobina i enzima koji regulišu krv. Zato je poželjno da češće konzumirate namirnice kao što su pileće i ćureće meso, riba, jaja i mahunarke.
  • Voda – Da bi naša krv bila fluidna i imala volumen, potrebno je dovoljno vode u telu. Možete češće piti čistu vodu ili biljne čajeve da biste održali optimalan nivo tečnosti.

Top namirnice za brzo poboljšanje krvne slike

Ako imate dijagnostikovanu anemiju ili niži nivo hemoglobina, trudite se da u svoju ishranu uvedete sledeće namirnice.

  • Cvekla – Cvekla je namirnica broj jedan i prirodni lek za poboljšanje krvne slike. Bogata je gvožđem i folnom kiselinom, pa je najbolji saveznik za produkciju crvenih krvnih zrnaca. Može se konzumirati samostalno ili u kombinaciji sa drugim povrćem i voćem koje utiče na poboljšanje krvne slike i imuniteta.
  • Spanać – U spanaću ima dosta folne kiseline i gvožđa, ali ga treba konzumirati kada je svež i u većoj količini. Da bi se dobro apsorbovao, dobro je uključiti i namirnice bogate C vitaminom.
  • Nar – Nar sadrži gvožđe, C vitamin i antioksidanse koji utiču na povećenje hemoglobina.
  • Crveno meso – Govedina i jagnjetina su od crvenog mesa najbolji za borbu protiv anemije jer sadrže gvožđe koje se lako apsorbuje i B12 koji je važan za regeneraciju krvi.
  • Suvo voće – Kada kuburite sa gvožđem, uvek će vam prvo preporučiti suve kajsije, zatim suve šljive i grožđice. One su prirodni izvori gvožđa i idealne su za povećanje hemoglobina.
  • Citrusi – Bez citrusa nema dobre apsorpcije gvožđa iz biljne hrane. Obavezno imajte na umu da uz sve namirnice koje podižu krvnu sliku jedete limun, pomorandže ili grejp u velikim količinama.
  • Brokoli – Brokoli je jedna od namirnica izbora, idealna za podizanje hemoglobina. Sadrži gvožđe, vitamin C i folnu kiselinu.
  • Jaja – Proteini i gvožđe iz jaja, važni su za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
  • Mahunarke – Biljni izvor gvožđa i folne kiseline predstavljaju sočivo, leblebije i pasulj.
  • Orašasti plodovi – Semenke i orašasti plodovi puni su gvožđa, bakra i zdravih masti koje podržavaju regeneraciju krvi.

Kako kombinovati hranu za bolju apsorpciju gvožđa?

Znamo da se gvožđe dobijeno iz biljnih izvora teže apsorbuje. Zato je važno namirnice bogate ovim mineralom kombinovati sa drugim namirnicama zarad bolje optimizacije vitamina.

U obrok uključite C vitamin

hrana sa vitaminom c

Ako nema C vitamina, gvožđe se neće adekvatno iskoristiti u organizmu. Kombinujte brokoli sa pomorandžom ili pasulj sa paradajz sokom ili, na primer, spanać sa limunovim sokom.

Koristite začine koji su bogati C vitaminom. Češće kombinujte jela sa paprikom, peršunom ili ljutom papričicom.

U svoj jelovnik uvrstite fermentisanu i kiselu hranu kao što je kiseli kupus koji je pun C vitamina i povećava apsorpciju gvožđa. Salate prelijte limunovim sokom ili jabukovim sirćetom.

Uz obroke bogate gvožđem izbegavajte inhibitore apsorpcije

Određeni minerali i napici umanjuju sposobnost tela da apsorbuje gvožđe. To su napici bogati taninima, kao što su kafa i čaj. Nikada ih nemojte piti uz obrok bogat gvožđem.

Mlečni proizvodi se takođe ne preporučuju u kombinaciji sa namirnicama za poboljšanje krvne slike. Kalcijum smanjuje apsorpciju gvožđa ako se konzumira obilno uz obrok.

Kombinujte gvožđe iz biljnih i životinjskih namirnica

Ljudi sa anemijom na sve načine treba da se trude da pravilnom ishranom poboljšaju svoju krvnu sliku. Kombinovanjem namirnica biljnog i životinjskog porekla koje su bogate gvožđem, brže ćete povratiti organizam iz malokrvnosti.

Ako jedete, na primer, goveđi biftek, trudite se da uz njega kao prilog konzumirate spanać i salatu od cvekle. Pileće meso možete odlično kombinovati sa sočivom.

Salata od sveže rukole sa pomorandžama, šipkom i bademima, svaki obrok će učiniti bogatijim.

Izbegavajte mlečne proizvode ili kafu i čaj uz obrok. Umesto toga, popijte čašu ceđenog soka od pomorandže da bi se gvožđe iz namirnica bolje apsorbovalo.

Kuvajte obroke u posuđu od livenog gvožđa

Prilikom kuvanja u gvozdenom posuđu, male količine gvožđa prelaze iz posude u hranu. Ovo je posebno izraženo kod kiselih namirnica, poput paradajza ili jela u koja se dodaje limunov sok. Kiseline olakšavaju proces oslobađanja gvožđa.

gvozdeno posudje

Osobe koje ne konzumiraju meso mogu imati koristi od povećanog unosa gvožđa koje dolazi iz hrane kuvane u ovom posuđu.

Kuvajte variva od sočiva, čorbu od spanaća ili paradajz sosa, u posuđu od livenog gvožđa kako biste dodatno obogatili sadržaj gvožđa u obroku.

Dodaci ishrani: Da li su potrebni?

Dodaci ishrani nisu nužni svakome, ali će koristiti telu u određenim situacijama.

Kada ste u deficitu sa gvožđem, folnom kiselinom, vitaminima B grupe ili D vitaminom, suplementacija je često neophodna. Ovo je naročito bitno za trudnice, dojilje i žene koje se spremaju za trudnoću.

Suplementi su od ključnog značaja za vegane i vegetarijance, jer ne unose vitamine iz životinjskih izvora. Ljudima sa deficitom gvožđa, potrebe za ovim mineralom ne mogu biti zadovoljene samo ishranom, već se moraju uključiti određeni suplementi, a u težim oblicima anemije, i lekovi.

Ako ste zdravi i imate uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima, proteinima, neće vam biti potrebni dodaci. Prirodni izvori su dovoljni da naš organizam radi optimalno i dovoljno je samo da pojačate unos svežeg voća i povrća.

Uravnotežena ishrana je prvi i najvažniji korak za zdrav organizam. Strpljenje i posvećenost zdravim navikama vaše telo će brzo prepoznati i nagraditi.

1 Comment

  1. […] Reguliše krvni pritisak –Beli luk može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska, tako što pomaže da se krvni sudovi opuste i cirkulacija popravi, uz to, i jača krvnu sliku. […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP