Kada se pomene Mediteran, na pamet odmah padne sunce, masline, maslinovo ulje i, naravno, prepoznatljiva grčka salata sa fetom i maslinama. Ovaj recept ne predstavlja samo još jednu salatu – on je mala lekcija o ravnoteži ukusa i jednostavnosti.
Grčka salata – Recept za lagani luksuz na tanjiru
Dok mnogi smatraju da se grčka salata pravi “odokativno”, prava čarolija je u sitnim detaljima: kvalitetnom maslinovom ulju, svežini povrća i, naravno, pravoj feti.
Danas ti donosim potpuno autentičan, ali i malo modernizovan grčka salata sa fetom i maslinama – recept, koji će tvoju trpezu pretvoriti u pravi mali grčki festival.
Zašto je Grčka salata sa fetom i maslinama savršen izbor?
- Idealna za leto, ali i za svaki obrok tokom cele godine
- Laka i brza za pripremu – gotova za 10 minuta
- Bogata vitaminima, mineralima i zdravim mastima
- Može biti predjelo, prilog ili čak lagani ručak
- Vizuelno prelepa i šarena na stolu
Sastojci za Grčku salatu – recept koji uspeva uvek
Glavni sastojci:
- 3 veća, sočna paradajza
- 1 velika krastavac (po mogućstvu domaći)
- 1 crvena paprika
- 1 crveni luk (blago rendan ili na tanke polumeseca)
- 150 g prave fete (najbolje od ovčijeg mleka)
- 100 g crnih maslina (kalamata su klasičan izbor)
- Maslinovo ulje – extra virgin, 3-4 kašike
- 1-2 kašike vinskog sirćeta ili soka od limuna
- Suvi origano
- Prstohvat soli i bibera
Dodatni bonus sastojci za moderniji twist:
- Šaka rukole ili bejbi spanaća (za malo zelenila)
- Nekoliko kapara (daju blagu slankastu notu)
- Par listova sveže nane ili bosiljka za dodatnu aromu
Grčka salata sa fetom i maslinama – recept za pripremu
1. Priprema povrća
- Paradajz isecite na veće kocke, neka ostane sočan.
- Krastavac oljuštite po želji i secite na kolutove ili polukrugove.
- Papriku očistite i secite na trakice.
- Crveni luk isecite na tanke polumeseca (ako ne volite jačinu, kratko ga potopite u hladnu vodu da omekša i izgubi oštrinu).
2. Priprema preljeva
U maloj činiji umutite maslinovo ulje, vinsko sirće, malo soli i bibera. Dodajte suvi origano – on je duša svakog pravog grčkog preljeva.
3. Slaganje salate
U veliku činiju složite povrće. Lagano promešajte.
Preko toga poređajte masline i krupno narezane kocke fete. Ne drobite fetu – neka ostane u blokovima, kako i dolikuje originalnoj verziji.
Preko svega prelijte pripremljen preljev. Po želji pospite još malo origana i dodajte listiće nane ili bosiljka za završni efekat.
Male tajne za savršenu Grčku salatu sa fetom i maslinama
- Birajte kvalitetne sastojke – salata je jednostavna, pa svaki sastojak mora biti odličan.
- Origano neka bude sušen, ne svež – daje onaj autentičan grčki šmek.
- Fetu nemojte sitniti unapred – ostavite krupne kocke, tako će salata izgledati lepše.
- Ne štedite na maslinovom ulju – maslinovo ulje čini pola ukusa.
- Salatu nemojte hladiti pre serviranja – najbolja je na sobnoj temperaturi, tad su arome najintenzivnije.
Kako poslužiti Grčku salatu sa fetom i maslinama?
- Kao lagani letnji ručak uz parče hleba
- Uz roštilj kao savršen prilog
- U okviru mezeta za veća okupljanja
- Uz čašu belog vina na večeri
- Sa dodatkom tunjevine za kompletniji proteinski obrok
Grčka salata sa fetom i maslinama – recept koji nikada ne izlazi iz mode
U svetu pretrpanom komplikovanim receptima i egzotičnim sastojcima, grčka salata sa fetom i maslinama – recept podseća nas da prava čarolija leži u jednostavnosti.
Ovaj recept je spoj Mediterana, zdravlja, boja i ukusa koji se pamte. Pravi dokaz da nekoliko sasojaka, kada su savršeno izbalansirani, mogu dati kompletan obrok koji će svi voleti.
Za još inspirativnih recepata i domaćih sastojaka – posetite mojapijacaobrenovac.rs i otkrijte svet ukusa koji se pamti.