Kada pomislite na domaću hranu, jedno od prvih jela koje pada na pamet su sočne ćufte u paradajz sosu. Ovo jelo je omiljeno u mnogim kuhinjama sveta, od italijanske polpette do švedskih köttbullar, ali domaća verzija je ona koja mami mirisom i vraća uspomene na detinjstvo.
Ćufte u paradajz sosu su jelo koje spaja jednostavne sastojke i bogate ukuse. Danas vam donosimo recept koji je tradicionalan, ali sa modernim twistom – dodatkom posebnih začina i nekoliko trikova koji će učiniti vaše ćufte mekšim i ukusnijim nego ikada.
Tajna savršeno mekanih ćufti u paradajz sosu
Ako želite da vaše ćufte budu sočne, a sos bogat i aromatičan, ključ je u pravilnoj pripremi sastojaka i tehnici kuvanja.
Sastojci:
Za ćufte:
- 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina za puniji ukus)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- 2 čena belog luka (izgnječena)
- 1 jaje
- 50 g prezli
- 50 ml mleka
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice sušenog origana
- ½ kašičice aleve paprike
- 1 kašika seckanog peršuna
Za paradajz sos:
- 500 ml pasiranog paradajza
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera (za balansiranje kiselosti paradajza)
- ½ kašičice sušenog bosiljka
- ½ kašičice origana
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
Za serviranje:
- Kuvani pirinač, pire krompir ili svež hleb
- Rendani parmezan (po želji)
Kako pripremiti ćufte u paradajz sosu?
1. Priprema smese za ćufte
U velikoj činiji pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, mleko i začine. Dobro izmešajte rukama dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostavite je u frižideru 15-20 minuta kako bi se svi ukusi sjedinili i smesa lakše oblikovala.
2. Oblikovanje i pečenje ćufti
Oblikujte ćufte veličine oraha i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Po želji, ćufte možete propržiti u tiganju na malo ulja ili ih peći u rerni na 200°C oko 15 minuta dok ne porumene. Pečenje u rerni je zdravija opcija jer ćufte upijaju manje masnoće.
3. Priprema paradajz sosa
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte pasirani paradajz, šećer, bosiljak, origano, lovorov list, so i biber. Pustite da sos lagano krčka 10-15 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
4. Dodavanje ćufti u sos
Kada je sos gotov, dodajte pečene ili propržene ćufte u tiganj i ostavite da se krčkaju još 10-15 minuta na laganoj vatri. Ovo će omogućiti da ćufte upiju sve ukuse sosa i dodatno omekšaju.
5. Serviranje
Ćufte u paradajz sosu najbolje se slažu uz pire krompir, kuvani pirinač ili sveže pečen hleb. Ako želite još bogatiji ukus, pospite ih rendanim parmezanom i svežim peršunom.
Trikovi za najukusnije ćufte u paradajz sosu
- Ne preterujte sa mešanjem smese: Ako previše mešate meso, ćufte će biti tvrde. Lagano ih oblikujte kako bi ostale mekane.
- Dodavanje mleka u smesu: Mleko pomaže da ćufte ostanu sočne i nežne.
- Pečenje umesto prženja: Pečenje ćufti u rerni je zdravija opcija koja ih čini laganijim za varenje.
- Dugotrajno krčkanje sosa: Što duže paradajz sos krčka, to će biti bogatiji i punijeg ukusa.
- Balansiranje kiselosti: Dodavanje prstohvata šećera u sos smanjuje kiselost paradajza i čini ukus prijatnijim.
Varijacije recepta – prilagodite ga svom ukusu
Ako želite da isprobate nešto drugačije, evo nekoliko varijacija klasičnih ćufti u paradajz sosu:
- Ćufte sa sirom u sredini – Dodajte kockicu sira u svaku ćuftu za iznenađujuće punjenje.
- Pikantne ćufte – Dodajte čili u smesu ili u sos za ljutkastu varijantu.
- Vegetarijanske ćufte – Zamenite meso leblebijama ili sojom za zdraviju verziju.
- Ćufte sa sosom od pečenih paprika – Umesto klasičnog paradajz sosa, koristite blendirani sos od pečenih paprika za bogatiji ukus.
Zašto su ćufte u paradajz sosu savršen obrok?
Ćufte u paradajz sosu su jelo koje se lako prilagođava svim generacijama – deca ih vole zbog blagog i sočnog ukusa, dok odrasli uživaju u bogatim začinima i kremastoj teksturi sosa. Takođe, ovo jelo se može pripremiti unapred i podgrejati bez gubitka kvaliteta, što ga čini odličnim za brze ručkove tokom nedelje.
Ćufte u paradajz sosu su klasik koji nikada ne izlazi iz mode! Bez obzira na to da li ih pravite po tradicionalnom receptu ili eksperimentišete sa novim ukusima, ovo jelo će uvek biti pravi pogodak za porodični obrok.
Ako vam se dopao ovaj recept, posetite nas sajt i otkrijte još mnogo inspirativnih recepata i vrhunskih sastojaka koji će vašu kuhinju učiniti još bogatijom i ukusnijom!
[…] laganim poslasticama, ali uz dodatak meda i orašastih plodova, ona postaje prava nutritivna bomba. Ovaj recept kombinuje najbolje ukuse sezonskog voća sa hrskavim bademima, orasima i lešnicima, a med sve to povezuje u harmoničan […]