Grčka salata sa fetom i maslinama – Recept
0
grcka-salata-recept

Kada se pomene Mediteran, na pamet odmah padne sunce, masline, maslinovo ulje i, naravno, prepoznatljiva grčka salata sa fetom i maslinama. Ovaj recept ne predstavlja samo još jednu salatu – on je mala lekcija o ravnoteži ukusa i jednostavnosti.

Grčka salata – Recept za lagani luksuz na tanjiru

Dok mnogi smatraju da se grčka salata pravi “odokativno”, prava čarolija je u sitnim detaljima: kvalitetnom maslinovom ulju, svežini povrća i, naravno, pravoj feti.

Danas ti donosim potpuno autentičan, ali i malo modernizovan grčka salata sa fetom i maslinama – recept, koji će tvoju trpezu pretvoriti u pravi mali grčki festival.

Zašto je Grčka salata sa fetom i maslinama savršen izbor?

  • Idealna za leto, ali i za svaki obrok tokom cele godine
  • Laka i brza za pripremu – gotova za 10 minuta
  • Bogata vitaminima, mineralima i zdravim mastima
  • Može biti predjelo, prilog ili čak lagani ručak
  • Vizuelno prelepa i šarena na stolu

Sastojci za Grčku salatu – recept koji uspeva uvek

Glavni sastojci:

  • 3 veća, sočna paradajza
  • 1 velika krastavac (po mogućstvu domaći)
  • 1 crvena paprika
  • 1 crveni luk (blago rendan ili na tanke polumeseca)
  • 150 g prave fete (najbolje od ovčijeg mleka)
  • 100 g crnih maslina (kalamata su klasičan izbor)
  • Maslinovo ulje – extra virgin, 3-4 kašike
  • 1-2 kašike vinskog sirćeta ili soka od limuna
  • Suvi origano
  • Prstohvat soli i bibera

 

grcka-salata

Dodatni bonus sastojci za moderniji twist:

  • Šaka rukole ili bejbi spanaća (za malo zelenila)
  • Nekoliko kapara (daju blagu slankastu notu)
  • Par listova sveže nane ili bosiljka za dodatnu aromu

Grčka salata sa fetom i maslinama – recept za pripremu

1. Priprema povrća

  • Paradajz isecite na veće kocke, neka ostane sočan.
  • Krastavac oljuštite po želji i secite na kolutove ili polukrugove.
  • Papriku očistite i secite na trakice.
  • Crveni luk isecite na tanke polumeseca (ako ne volite jačinu, kratko ga potopite u hladnu vodu da omekša i izgubi oštrinu).

2. Priprema preljeva

U maloj činiji umutite maslinovo ulje, vinsko sirće, malo soli i bibera. Dodajte suvi origano – on je duša svakog pravog grčkog preljeva.

3. Slaganje salate

U veliku činiju složite povrće. Lagano promešajte.
Preko toga poređajte masline i krupno narezane kocke fete. Ne drobite fetu – neka ostane u blokovima, kako i dolikuje originalnoj verziji.

Preko svega prelijte pripremljen preljev. Po želji pospite još malo origana i dodajte listiće nane ili bosiljka za završni efekat.

Male tajne za savršenu Grčku salatu sa fetom i maslinama

  • Birajte kvalitetne sastojke – salata je jednostavna, pa svaki sastojak mora biti odličan.
  • Origano neka bude sušen, ne svež – daje onaj autentičan grčki šmek.
  • Fetu nemojte sitniti unapred – ostavite krupne kocke, tako će salata izgledati lepše.
  • Ne štedite na maslinovom ulju – maslinovo ulje čini pola ukusa.
  • Salatu nemojte hladiti pre serviranja – najbolja je na sobnoj temperaturi, tad su arome najintenzivnije.

Kako poslužiti Grčku salatu sa fetom i maslinama?

  • Kao lagani letnji ručak uz parče hleba
  • Uz roštilj kao savršen prilog
  • U okviru mezeta za veća okupljanja
  • Uz čašu belog vina na večeri
  • Sa dodatkom tunjevine za kompletniji proteinski obrok

Grčka salata sa fetom i maslinama – recept koji nikada ne izlazi iz mode

U svetu pretrpanom komplikovanim receptima i egzotičnim sastojcima, grčka salata sa fetom i maslinama – recept podseća nas da prava čarolija leži u jednostavnosti.

Ovaj recept je spoj Mediterana, zdravlja, boja i ukusa koji se pamte. Pravi dokaz da nekoliko sasojaka, kada su savršeno izbalansirani, mogu dati kompletan obrok koji će svi voleti.

Za još inspirativnih recepata i domaćih sastojaka – posetite mojapijacaobrenovac.rs i otkrijte svet ukusa koji se pamti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP