Pita sa šljivama – Recept
0
pita-sa-sljivama

Pita sa šljivama nije samo kolač. To je vremeplov. To je zvuk letnje tišine, miris pećnice i tiho “mmm” koje prati prvi zalogaj. U doba kada svi žurimo, ova pita podseća da postoje ukusi koje treba usporiti i doživeti.

Pita sa šljivama – recept koji vraća u detinjstvo

Ali ovaj recept za pitu sa šljivama nije identičan bakinom. On nosi duh tradicije, ali donosi i moderan, osvežen dodir: testiranu kombinaciju prhkog testa, sočnog voća i tajnog sastojka koji menja celu priču.

Zašto baš pita sa šljivama?

Šljive su često potcenjeno voće. A one mogu sve: da budu slatke i kisele, sočne i čvrste, tradicionalne i avangardne. Kada ih stavite u pitu, one postaju sočno srce deserta koje se topi u ustima i upija sve arome iz testa.

Pita sa šljivama je savršena jer:

  • Može da bude rustična ili elegantna.

  • Idealna je i topla i hladna.

  • Lako se pravi, a ostavlja utisak kao da ste uložili sate.

  • Može biti desert, užina ili doručak uz jogurt.

Sastojci za pitu sa šljivama – recept koji uspeva svakome

Za testo:

  • 300 g brašna

  • 150 g putera (hladnog, isečenog na kockice)

  • 80 g šećera

  • 1 kesica vanilin šećera

  • Prstohvat soli

  • 1 jaje

  • 1-2 kašike hladne vode (po potrebi)

pita-sa-sljivama-recept

Za fil:

  • 500 g šljiva (isečenih na četvrtine, bez koštica)

  • 3 kašike šećera

  • 1 kašičica cimeta

  • 1 kašika griza ili mlevenih oraha (da upije višak soka)

  • Po želji: nekoliko kapi ruma ili narendana kora pomorandže

Za posipanje:

  • Šećer u prahu

  • Po želji: kašika seckanih oraha ili badema

Pita sa šljivama – recept za pripremu korak po korak

1. Priprema prhkog testa

U činiji pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan puter i utrljajte ga prstima dok ne dobijete teksturu sitnih mrvica. Zatim dodajte jaje i malo hladne vode, pa zamesite brzo, samo dok se sve poveže.

Testo umotajte u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.

2. Priprema šljiva

Dok se testo hladi, pripremite fil. Šljive pomešajte sa šećerom, cimetom i (ako koristite) rumom ili korom pomorandže. Ostavite ih da puste malo soka. Po potrebi dodajte griz ili orahe da se sok kasnije ne razliva.

3. Formiranje pite

Testo podelite na dve trećine i jednu trećinu. Veći deo razvucite i stavite u namašćeni pleh (prečnik oko 26 cm). Dno izbockajte viljuškom. Preko rasporedite fil sa šljivama.

Manji deo testa razvucite i isecite na trake za rešetkastu koru ili ga narendajte preko filovanja. Možete napraviti i rustičnu “galette” verziju tako što samo preklopite ivice preko šljiva.

4. Pečenje

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok korica ne postane zlatna. Ako vam šljive puste sok – to je plus, ne minus.

Ostavite pitu da se prohladi i pospite šećerom u prahu.

Neobične kombinacije – kako poslužiti pitu sa šljivama drugačije?

Zaboravite samo na “sečenje i serviranje”:

  • Uz kuglu sladoleda od vanile – za topli-hladni kontrast.

  • Sa grčkim jogurtom i kašikom meda – idealno za doručak.

  • Preko pavlake sa limunom – osvežavajuće i elegantno.

  • U mini tart formi – za svečanija posluženja.

  • Kao desert nakon slanog obroka – recimo, uz slani omlet sa sirom za savršen brunch balans.

Trikovi za najbolji rezultat – pita sa šljivama bez greške

  • Koristite čvrste šljive – da ne postanu kaša.

  • Ne preskačite hlađenje testa – ono daje savršenu prhkost.

  • Griz = spasitelj – upija višak soka i drži pitu kompaktnom.

  • Ne brinite ako curi sok – to daje rustični, domaći izgled.

  • Dodajte zrnce muskatnog oraščića u šljive – tajna dubine ukusa.

Pita sa šljivama – recept koji ste upravo pročitali nije samo za one koji vole tradicionalne kolače. Ovo je recept za sve koji žele miris detinjstva u modernom izdanju. Recept koji miriše na leto, ali se jede cele godine. Recept koji se pravi brzo, a ostaje u sećanju dugo.

Isprobajte ovu pitu sa šljivama, napravite je onako kako vi želite – i neka vaš dom zamiriše na nešto poznato, ali potpuno novo.

Za još originalnih recepata, domaće sastojke i inspiraciju iz srca tržišta – posetite online pijacu Obrenovac  i neka vaš sledeći obrok bude razlog za osmeh.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP