Posne palačinke – Recept
1
posne-palacinke-recept

Posne palačinke – Ukusne, lagane i savršene za svaki dan

Palačinke su jedan od omiljenih deserata širom sveta, ali šta ako želite da ih napravite bez mleka i jaja? Posne palačinke su idealno rešenje! One su jednako mekane, ukusne i elastične kao klasične palačinke, ali bez sastojaka životinjskog porekla.

Bilo da postite, preferirate vegansku ishranu ili jednostavno želite da isprobate nešto novo, ovaj recept za posne palačinke biće vaš novi favorit! Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i par trikova, možete pripremiti savršeno tanke palačinke koje se neće lepiti i koje možete filovati slatkim ili slanim nadevima.

U nastavku saznajte kako da napravite najbolje posne palačinke i koje su tajne njihove savršene teksture!

Sastojci za posne palačinke

Da biste napravili ukusne i elastične posne palačinke, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 250 g brašna (belo, speltino ili integralno)
  • 500 ml gazirane vode (za savršenu vazdušastu teksturu)
  • 1 kašika šećera (ili zaslađivač po izboru)
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo (za dodatnu mekoću)
  • 3 kašike ulja (suncokretovo, kokosovo ili maslinovo)
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta (ako pravite slatku varijantu)

Kako napraviti savršene posne palačinke?

1. Priprema smese

U većoj činiji pomešajte brašno, so, šećer i prašak za pecivo. Postepeno dodajte gaziranu vodu uz neprestano mešanje kako biste dobili glatku smesu bez grudvica. Dodajte ulje i vanilin ekstrakt, pa sve dobro promešajte.

Ostavite smesu da odstoji 10-15 minuta kako bi se sastojci lepo sjedinili. Ovaj korak pomaže da palačinke budu elastične i da se ne lepe prilikom pečenja.

2. Pečenje palačinki

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i premažite ga sa malo ulja ili koristite nelepljivi tiganj. Sipajte kutlaču smese u sredinu tiganja i kružnim pokretima rasporedite smesu u tanak sloj.

Pecite palačinku oko 1-2 minuta, dok ivice ne počnu da se odvajaju, a zatim je pažljivo prevrnite i pecite još 30 sekundi sa druge strane. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu.

3. Serviranje i filovanje

Posne palačinke možete poslužiti sa raznim nadevima, u zavisnosti od vaših preferencija.

posne-palacinke

Slane i slatke kombinacije za posne palačinke

Slatke posne palačinke

Ako volite slatke palačinke, evo nekoliko ideja za nadeve:

  • Džem od šljiva, kajsija ili jagoda – Klasična i neodoljiva kombinacija.
  • Med i orasi – Prirodno sladak i hrskav nadev.
  • Čokoladni namaz bez mleka – Posna verzija omiljenog čokoladnog krema.
  • Sveže voće i javorov sirup – Osvežavajuća i lagana opcija.

Slane posne palačinke

Za ljubitelje slanih palačinki, isprobajte sledeće nadeve:

  • Namaz od avokada i limuna – Kremast i osvežavajuć nadev.
  • Posni sir sa začinskim biljem – Savršeno uz svežu rukolu ili spanać.
  • Humus sa pečenim paprikama – Proteinska i ukusna varijanta.
  • Pečene gljive sa belim lukom – Bogat i aromatičan nadev za ljubitelje pečuraka.

Tajne savršenih posnih palačinki

  1. Koristite gaziranu vodu – Pomaže da palačinke budu lagane i vazdušaste.
  2. Ne preskačite odmaranje smese – Omogućava da brašno upije tečnost i da palačinke budu elastične.
  3. Tiganj mora biti dobro zagrejan – Ako je temperatura preniska, palačinke će se lepiti; ako je previsoka, biće suve.
  4. Dodajte malo kurkume ili kakaa za boju – Kurkuma daje blago zlatastu boju, a kakao tamniju nijansu za čokoladne palačinke.
  5. Prilagodite debljinu testa – Ako želite tanje palačinke, dodajte još malo vode; za deblje, smanjite količinu tečnosti.

Posne palačinke – zdravija alternativa klasičnim palačinkama

Osim što su savršene za post i vegansku ishranu, posne palačinke imaju nekoliko dodatnih prednosti:

  • Laganije su za varenje – Ne sadrže jaja i mleko, što ih čini pogodnim i za osobe sa intolerancijom na laktozu.
  • Mogu se pripremiti unapred – Posne palačinke možete napraviti i čuvati u frižideru do tri dana.
  • Fleksibilne su – Mogu biti i slane i slatke, a lako ih možete prilagoditi svom ukusu.

Posne palačinke su jednostavan, ukusan i zdraviji izbor za sve prilike. Bilo da ih pravite za doručak, užinu ili desert, sigurno će oduševiti svakoga ko ih proba. Njihova priprema ne zahteva posebne sastojke, a rezultat je mekan, lagan i ukusan obrok.

Isprobajte ovaj recept i podelite svoje utiske! Za još inspirativnih recepata i visokokvalitetne sastojke posetite nas sajt i pronađite najbolje proizvode za savršene palačinke!

1 Comment

  1. […] još inspirativnih posnih recepata i kvalitetne sastojke, posetite online pijacu Obrenovac i unesite više ukusa u vašu posnu […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP