Dijabetes je bolest koja zahteva posebnu pažnju kada je u pitanju ishrana. Ljudi sa dijabetesom moraju da prate unos ugljenih hidrata kako bi održali stabilan nivo šećera u krvi.
Voće, koje je bogato prirodnim šećerima, igra veoma bitnu ulogu kada je u pitanju uravnotežena ishrana dijabetičara. Međutim, nije svaka voćka pogodna za njih. Ključ je u izboru vrste voća i količini koja se unosi.
U ovom tekstu ćete detaljnije saznati koje voće smeju da jedu dijabetičari i kako voće može da utiče na poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja kod osoba koje pate od ovog oboljenja.
Dijabetes, ishrana, voće – Držite nivo šećera pod kontrolom
Glikemijski indeks (GI) je skala koja nam pomaže da se bolje upoznamo kako unos namirnica utiče na funkcionisanje našeg organizma, kao i kako određena hrana utiče na nivo šećera u krvi.
GI rangira broj ugljenih hidrata u hrani na skali od 0 do 100 i na taj način jednostavno i brzo možemo da vidimo koliko brzo određena hrana može da izazove skok šečera u krvi.
Brzina kojom hrana podiže šećer u krvi se rangira u odnosu na apsorpciju 50 grama čiste glukoze, gde se čista glukoza koristi kao referentna hrana i ima glikemijski indeks (GI) 100.
Tako glikemijski indeks ima 3 osnovne kategorije:
- nizak (manje od 55)
- srednji (55-69)
- visok (više od 70)
Hrana sa visokim GI može brzo da povisi nivo šećera u krvi, dok hrana sa niskim GI postepeno povećava nivo šećera, što je povoljnije za dijabetičare.
Voće sa niskim glikemijskim indeksom obično je bolji izbor za osobe sa dijabetesom jer ne izaziva nagli skok šećera u krvi.
Koje voće je najbolje za dijabetičare?
Voće je bitan deo uravnotežene ishrane dijabetičara i u mnogome pomaže da nivo šećera bude pod kontrolom. Međutim, budite oprezni jer ne utiče svako voće pozitivno na osobe ovaj zdravstveni problem.
Voće koje se posebno preporučuje osobama koje pate od dijaberesa:
- Avokado (GI 10) – Sadrži malo ugljenih hidrata i visok nivo zdravih masti
- Jabuke(GI 38) – Jabuke su voće sa niskim glikemijskim indeksom i bogate su vlaknima, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Zbog visokog sadržaja vlakana, jabuke takođe pomažu u kontroli telesne težine, što je posebno važno za dijabetičare.
- Kruške(GI 38) – Slično jabukama, kruške imaju nizak glikemijski indeks i bogate su vlaknima. Takođe su dobar izvor vitamina C, koji je važan za zdravlje imunološkog sistema, što je od značaja za osobe sa dijabetesom koje su podložnije raznim infekcijama.
- Breskve(GI 35) – Breskve su niskokalorične, bogate vlaknima i sadrže vitamin A koji je važan za zdravlje očiju. Ovaj plod je dobar izbor za dijabetičare jer pruža potrebnu energiju i hranljive materije, a ne izaziva nagli skok šećera u krvi.
- Jagode (GI 40)– Jagode su bogate antioksidansima i imaju nizak glikemijski indeks. Osim što su ukusne, jagode mogu da pomognu u smanjenju upale u telu, što je važno za dijabetičare koji često pate od zapaljenskih procesa. Jagode su takođe bogate vitaminom C, koji je ključan za jačanje imuniteta.
- Maline i kupine(GI 25)– Ova bobičasta voća imaju nizak glikemijski indeks i sadrže visok nivo vlakana, što pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Maline i kupine su takođe bogate vitaminima i mineralima, a mogu se da se konzumiraju kako sveže ili ih dodajte u jogurt i musli.
- Citrusi (narandže, limun, grejpfrut GI 20-50)– Citrusi su poznati po tome što su bogati vitaminom C, a imaju i nizak glikemijski indeks. Ove voćke pomažu u snižavanju nivoa insulina u krvi, što je od velike pomoći dijabetičarima.
- Trešnje(GI 25)– Trešnje su još jedan odličan izbor za za osobe koje pate od dijabetesa jer imaju nizak glikemijski indeks i bogate su antioksidansima. Antioksidanti mogu da pomognu u smanjenju oksidativnog stresa, što je čest problem kod dijabetičara.
Suvo voće i dijabetes – Da li je dobra kombinacija?
Dok sveže voće može da bude odličan izvor vlakana i vitamina, suvo voće predstavlja koncentrisaniji izvor šećera. To znači da se količina šećera u suvom voću povećava tokom procesa sušenja, pa dijabetičari treba da budu oprezni sa unosom sušenog voća.
Na primer, suve šljive, suve breskve, grožđice i suve smokve mogu veoma brzo da povećaju nivo šećera u krvi ako se jedu u prekomernim količinama.
Međutim, suvo voće može da bude dobra opcija, ali samo ako se konzumira u malim količinama. U toj situaciji, bitno je da odaberete voće koje je prirodno sušeno i koje u sebi nema dodate šećere.
Uvek je najbolje da se suvo voće kombinuje sa izvorima proteina ili zdravih masti, poput avokada i orašastih plodova, kako bi se usporio proces apsorpcije šećera. Možete da ih kombinujte u ovsenoj kaši ili da napravite obrok u vidu šejka ili savršen smoothie napitak.
Dijabetes- dozvoljeno voće: Ključ je u umerenosti
Jedan od najvažnijih faktora, kada je u pitanju konzumacija voća kod dijabetičara, jeste količina.
Iako su razne vrste voća pogodne za dijabetičare, veoma je važno je da obratite pažnju na veličinu porcije – da ne preterujete i ne unosite dozvoljeno voće u prekomernim količinama.
Iako voće sadrži prirodne šećere, to ne znači da dijabetičari treba da ga izbegavaju, čak naprotiv, već samo treba da naučite da ga unosite u umerenim količinama i da uzimete u obzir ukupni dnevni unos ugljenih hidrata.
Preporučena količina voća za dijabetičare obično se meri u “porcijama” koje sadrže oko 15 grama ugljenih hidrata. Na primer, jedna srednja jabuka, nekoliko jagoda ili nekoliko kriški grejpfruta mogu predstavljati jednu porciju.
Razumevanje kako voće utiče na nivo šećera u krvi može značajno da pomogne dijabetičarima da se odluče koje voće i u kojim količinama mogu da jedu. Iako možda na prvi pogled izgleda komplikovano, brzo ćete savladati ovu tehniku računanja i konačno moći da uživate u omiljenom voću koje ste možda duže vreme izbegavali.
Voće je bogat izvor vitamina, minerala i vlakana koji su veoma bitni za zdravlje dijabetičara. Ipak, važno je da birate voće sa niskim glikemijskim indeksom, a još važnije je da pazite koliko jedete i da ne preterujete sa porcijama i količinom voća koje unosite tokom dana.
Pitanje voća u ishrani dijabetičara nije crno-belo, ali uz odgovarajući pristup i razumevanje kako utiče na naše telo i koje sve benefite ima, voće može da bude vrlo korisna komponenta i odličan saveznik u našoj svakodnevnoj ishrani i borbi za očuvanje opšteg zdravstvenog stanja.