Pita sa jabukama i cimetom je jedan od onih recepata koji bude nostalgiju i vraćaju u detinjstvo. Međutim, iako svi znamo za klasičnu verziju, postoji mnogo načina da ovaj tradicionalni desert osvežimo i učinimo još boljim. Danas ćemo se fokusirati na modernu varijantu ove omiljene pite, uz dodatne sastojke i trikove koji će je učiniti neodoljivom.
Tajna savršene pite sa jabukama i cimetom
Ako želite da vaša pita sa jabukama i cimetom bude savršeno hrskava spolja, a sočna iznutra, ključ je u pravim sastojcima i tehnici pripreme.
Sastojci:
Za koru:
- 300 g brašna
- 150 g hladnog putera (isečenog na kockice)
- 1 jaje
- 2 kašike hladne vode
- 1 kašika šećera
- Prstohvat soli
Za fil:
- 4 veće jabuke (najbolje kombinacija kiselkastih i slatkih)
- 3 kašike šećera (ili meda)
- 1 kašika cimeta
- Sok od 1 limuna
- 1 kašika kukuruznog skroba (za dodatnu gustinu)
- 1 kašika vanilin ekstrakta
- 50 g seckanih oraha ili badema (opciono)
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
- Malo šećera za posipanje
Kako napraviti pitu sa jabukama?
1. Priprema testa
Prvo pripremite testo kako bi imalo vremena da odmori u frižideru. Pomešajte brašno, šećer i so, zatim dodajte hladan puter i prstima utrljajte dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i vodu, pa brzo umesite testo. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
2. Priprema fila
Dok testo odmara, pripremite fil. Jabuke oljuštite, očistite i isecite na tanke kriške. Stavite ih u činiju, prelijte limunovim sokom da ne potamne, a zatim dodajte šećer, cimet, vanilin ekstrakt i kukuruzni skrob. Sve dobro promešajte kako bi se sastojci sjedinili. Po želji, dodajte seckane orahe ili bademe za dodatnu teksturu.
3. Razvijanje testa i oblikovanje pite
Izvadite testo iz frižidera i podelite ga na dva dela. Razvijte jednu polovinu i stavite je u kalup za pitu. Preko testa ravnomerno rasporedite fil sa jabukama.
4. Zatvaranje i dekoracija
Drugu polovinu testa možete razvući u celosti i pokriti pitu, ili iseći na trake i napraviti dekorativnu rešetku. Premažite umućenim jajetom i mlekom, a zatim pospite malo šećera za dodatnu hrskavost.
5. Pečenje
Pečnicu zagrejte na 180°C i pecite pitu oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako ivice testa počnu da tamne pre vremena, pokrijte ih aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.
6. Serviranje
Pita sa jabukama i cimetom najbolje se služi topla, uz kuglu sladoleda od vanile ili malo šlaga. Možete je posuti šećerom u prahu za dodatnu eleganciju.
Trikovi za najbolju pitu sa jabukama i cimetom
- Koristite različite vrste jabuka: Kombinacija kiselih i slatkih jabuka daje bogatiji ukus.
- Dodajte malo ruma ili likera: Za dodatnu aromu, jabuke možete preliti sa malo ruma ili arome vanile.
- Hladno testo je ključno: Uvek koristite hladan puter i ne preterujte sa mešenjem kako bi testo ostalo prhko.
- Cimet dodajte u dve faze: Deo cimeta dodajte odmah, a deo pred pečenje za još izraženiji miris.
Zašto je pita sa jabukama toliko popularna?
Pita sa jabukama i cimetom je jedan od najvoljenijih deserata širom sveta, jer kombinuje jednostavne sastojke sa bogatim ukusima. Njena aroma podseća na detinjstvo i porodične trenutke, a cimet dodaje toplinu koja savršeno dopunjuje slatkoću jabuka.
Pored toga, jabuke su bogate vlaknima i vitaminima, dok cimet ima antioksidativna svojstva i doprinosi poboljšanju metabolizma. To znači da ne samo da uživate u fantastičnom ukusu, već i unosite korisne nutrijente u organizam.
Varijacije recepta za svaki ukus
Ako želite da eksperimentišete, isprobajte ove verzije pite sa jabukama i cimetom:
- Pita sa jabukama i medom: Umesto šećera, koristite med za prirodniju slatkoću.
- Integralna pita sa jabukama: Zamenite deo belog brašna integralnim za zdraviju varijantu.
- Pita sa jabukama i karamelom: Dodajte karamel pre filovanja za bogatiji ukus.
- Bezglutenska verzija: Koristite mešavinu bezglutenskog brašna za testo.
Pita sa jabukama i cimetom je savršen desert koji spaja tradiciju i inovaciju. Uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka, možete napraviti slatkiš koji će oduševiti vašu porodicu i goste.
Ako vam se dopao ovaj recept, posetite nas sajt i otkrijte još mnogo inspirativnih recepata i kvalitetnih proizvoda koji će vašu kuhinju učiniti bogatijom i ukusnijom!
[…] vam se dopao ovaj recept, posetite nas sajt i otkrijte još mnogo inspirativnih recepata i vrhunskih sastojaka koji će vašu kuhinju učiniti još bogatijom i […]