Potaž od paradajza sa bosiljkom – Recept
2
potaz-od-paradajza

Potaž od paradajza sa bosiljkom – Kremasto zadovoljstvo za ljubitelje ukusa

Potaž od paradajza sa bosiljkom je klasik među čorbama, savršen za sve koji vole bogat i osvežavajući ukus paradajza uz aromatičnu notu svežeg bosiljka. Ovo jelo donosi toplinu Mediterana na vaš tanjir, a njegov kremasti i nežan ukus obara s nogu. Priprema je jednostavna, a rezultat je savršen obrok za porodične večere, lagane ručkove ili posebne prilike.

Sastojci za potaž od paradajza sa bosiljkom

Za pripremu ovog ukusnog potaža potrebno vam je sledeće:

  • 1 kg svežeg paradajza (najbolje zrelog i mesnatog)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 500 ml povrtnog bujona
  • 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 veza svežeg bosiljka
  • 1 kašičica šećera (za balansiranje kiselosti)
  • So i biber po ukusu

potaz-od-paradajza-sa-bosiljkom

Kako pripremiti potaž od paradajza sa bosiljkom

1. Priprema paradajza:
Operite paradajz i isecite ga na krupnije komade. Po želji, paradajz možete oljuštiti tako što ćete ga preliti ključalom vodom na nekoliko sekundi, a zatim ga potopiti u hladnu vodu kako bi se koža lakše skinula.

2. Dinstanje luka:
U loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Potom dodajte seckani beli luk i kratko ga propržite dok ne pusti aromu.

3. Kuvanje paradajza:
Dodajte pripremljeni paradajz u lonac. Posolite i pobiberite, a zatim dodajte kašičicu šećera kako biste neutralisali kiselost paradajza. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok paradajz ne omekša, oko 15 minuta.

4. Dodavanje bujona:
Sipajte povrtni bujon u lonac i pustite da smesa provri. Nakon toga, smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta kako bi se ukusi sjedinili.

5. Blendiranje:
Kada je povrće kuvano, sklonite lonac sa vatre i upotrebite štapni mikser ili blender da izblendate smesu dok ne postane glatka i kremasta.

6. Dodavanje pavlake i bosiljka:
Vratite lonac na laganu vatru, dodajte pavlaku za kuvanje i seckani svež bosiljak. Kuvajte još nekoliko minuta dok se ukusi ne sjedine.

Saveti za savršen potaž od paradajza sa bosiljkom

  • Kvalitet sastojaka: Koristite zreo i mesnat paradajz za bogatiji i intenzivniji ukus. Ako nemate svež paradajz, možete koristiti kvalitetne paradajz pelate.
  • Dekoracija: Pre posluživanja, ukrasite tanjir sa nekoliko listova svežeg bosiljka i kapljicom maslinovog ulja za dodatni vizuelni i aromatični efekat.
  • Varijacije: Po želji, potažu možete dodati rendani parmezan za dodatnu kremastost ili malo čilija za pikantniji ukus.

Zdravstvene prednosti potaža od paradajza sa bosiljkom

Potaž od paradajza sa bosiljkom nije samo ukusan već i veoma zdrav. Paradajz je bogat likopenom, snažnim antioksidantom koji štiti ćelije od oštećenja, dok bosiljak ima antiinflamatorna svojstva i doprinosi jačanju imuniteta. Ova čorba je idealna za sve koji žele da kombinuju uživanje u hrani sa brigom o zdravlju.

Ideje za serviranje potaža od paradajza sa bosiljkom

Ovaj potaž se odlično slaže sa hrskavim domaćim krutonima, prepečenim semenkama ili parčetom sveže pečenog hleba. Možete ga poslužiti kao lagani ručak, večeru ili kao deo svečanog menija uz salatu od rukole i parmezanom.

Takođe, potaž od paradajza sa bosiljkom je odličan izbor za pripremu unapred. Čuvajte ga u frižideru do tri dana ili ga zamrznite za brz i ukusan obrok kada ste u žurbi.

Potaž od paradajza sa bosiljkom je pravi izbor za sve ljubitelje kremastih i bogatih čorbi. Njegova jednostavna priprema i izvanredan ukus čine ga savršenim dodatkom svakom obroku.

Ako ste uživali u ovom receptu, posetite našu prodavnicu i otkrijte još inspirativnih recepata i visokokvalitetnih proizvoda za pripremu vaših omiljenih jela!

2 Comments

  1. […] vam se dopao ovaj recept, posetite naš sajt i otkrijte još mnogo inspirativnih recepata i visokokvalitetnih proizvoda koji će vašu kuhinju pretvoriti u pravo gurmansko […]

  2. […] zdrave jer sadrže obilje antioksidanata i esencijalnih nutrijenata. Često se kombinuju sa potažima i posnim čorbama, varivima ili jelima od pirinča i sočiva, čime se postiže uravnotežen obrok […]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

0

TOP