Priprema zimnice je tradicija koja nam omogućava da tokom hladnih zimskih dana uživamo u ukusima leta. Jedan od najzanimljivijih recepata je kombinacija paprika sa medom za zimnicu, koja spaja slatkoću meda sa blagom kiselinom sirćeta, stvarajući jedinstven gastronomski doživljaj.
Sastojci za Paprike sa medom za zimnicu:
- 5 kg crvenih paprika (babura ili šilja)
- 3 litra vode
- 500 ml jabukovog sirćeta (4% kiselosti)
- 200 g meda
- 150 g šećera
- 250 g soli
- 1 kašika zrna bibera
- 1 veza svežeg peršuna, sitno seckanog
- 5 čenova belog luka, sitno seckanih
Priprema:
- Priprema paprika: Operite paprike, uklonite peteljke i semenke, te ih isecite na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine plodova.
- Priprema marinade: U velikom loncu pomešajte vodu, jabukovo sirće, med, šećer, so i zrna bibera. Stavite na srednju vatru i mešajte dok se šećer i so potpuno ne rastvore. Kada tečnost provri, smanjite temperaturu.
- Blanširanje paprika: U ključalu marinadu pažljivo dodajte nekoliko komada paprika, pazeći da ne pretrpate lonac. Blanširajte ih 2-3 minuta, dok ne omekšaju, ali da zadrže čvrstinu.
- Punjenje tegli: Sterilizujte staklene tegle i poklopce. U svaku teglu stavite sloj blanširanih paprika, pospite seckanim peršunom i belim lukom. Ponavljajte postupak dok ne napunite teglu, ostavljajući oko 1 cm prostora od vrha.
- Dodavanje marinade: Prelijte paprike u teglama vrelom marinadom u kojoj su se blanširale, pazeći da tečnost potpuno prekrije povrće.
- Zatvaranje tegli: Odmah zatvorite tegle sterilizovanim poklopcima. Preporučuje se da tegle okrenete naopako na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum, a zatim ih vratite u prvobitni položaj.
- Hlađenje i skladištenje: Ostavite tegle da se postepeno ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih odložite na tamno i hladno mesto. Paprike sa medom za zimnicu biće spremne za konzumaciju nakon nekoliko nedelja, kada se ukusi prožmu.
Saveti:
- Odabir paprika: Birajte sveže, mesnate i zdrave paprike bez oštećenja, jer će to uticati na kvalitet i trajnost zimnice.
- Med: Korišćenje kvalitetnog, prirodnog meda doprinosi boljem ukusu i aromi.
- Sterilizacija: Pažljiva sterilizacija tegli i poklopaca je ključna za dugotrajnost zimnice i sprečavanje kvarenja.
Paprike sa medom za zimnicu predstavljaju savršen dodatak raznim jelima, od pečenja do sireva, unoseći slatko-kiseli ton koji obogaćuje svaki obrok. Isprobajte ovaj recept i uživajte u domaćim specijalitetima tokom cele godine.
Zašto baš paprike sa medom za zimnicu?
Paprike sa medom za zimnicu nisu samo ukusne već i veoma praktične. Njihov jedinstveni slatko-kiseli ukus odlično se kombinuje sa mnogim jelima. Bilo da ih poslužujete kao prilog uz meso, ribu, ili ih koristite kao deo predjela, ove paprike donose specifičan gastronomski užitak.
Med, kao prirodni zaslađivač, ne samo da doprinosi posebnom ukusu već ima i brojne zdravstvene benefite. U kombinaciji sa jabukovim sirćetom, koji je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, paprike postaju i zdrav dodatak vašoj trpezi.
Varijacije recepta
Ukoliko želite da obogatite recept, možete dodati razne začine poput lovorovog lista, aleve paprike ili čilija za pikantniji ukus. Ljubitelji aromatičnih začina mogu eksperimentisati sa dodavanjem korijandera ili majčine dušice u marinadu.
Takođe, ako želite manje slatku varijantu, količinu meda možete prilagoditi svom ukusu, dok povećanjem količine sirćeta dobijate intenzivniju kiselkastu notu.
Korisni saveti za čuvanje zimnice
Paprike sa medom treba čuvati na tamnom i hladnom mestu, kao što je ostava ili podrum. Tegle koje su pravilno sterilizovane i zatvorene mogu trajati i do godinu dana. Jednom otvorene, obavezno ih držite u frižideru i konzumirajte u roku od nekoliko dana.
Paprike sa medom za zimnicu nisu samo još jedan recept za zimnicu – to je spoj tradicije, ukusa i zdravlja u jednoj tegli!
Ako želite još ovakvih zanimljivih recepata i kvalitetne proizvode koji će unaprediti vašu kuhinju, posetite naš sajt. Otkrijte bogat izbor domaćih proizvoda i inspirativnih recepata koji će vas podstaći na kulinarske avanture!
[…] recepata i kvalitetnih proizvoda, pratite naš sajt. Otkrijte bogat izbor domaćih proizvoda i inspirativnih recepata koji će vas podstaći na kulinarske […]